6. 3. 2015 Kuza7Pas384

Predavanje: Duhovna istina

 

Duhovni pogled na život vidljivog svijeta proučava u svim filozofijama i svetim tekstovima mudraca, jednake temelje i glavna zajednička saznanja. Sve mudrosti tretiraju čovjeka kao višeslojnog – fizičkog tijela; energijskog tijela, osjećajnog tijela, mentalnog tijela; ega – niže prirode; duha – više prirode, mudrosti, bezuvjetne ljubavi, dobrote, slobodne volje, snage, duše – međurelej koji povezuje osobnost s duhom.

Svrha života?

Za mene je prioritet učenje mudrosti i gojenje duhovnih vrijednosti iskrenosti, jednostavnosti, skromnosti, prihvatljivosti, strpljivosti, tolerancije, ustrajnosti, hrabrosti, vjere, povjerenja i suosjećanja.

Konačni cilj jest upoznati sve dijelove sebe i kroz blaženost nirvane doći do rasvjetljenja i tako spojiti materijalno s duhovnim, prijeći iz faze učenika u fazu majstora mudrosti postojanja, koji premaši ego, uspostavi nadzor nad osobnošću. Živjeti duhovne vrijednosti, biti uzor pratiteljima i kroz uzor postati učitelj. Proširenje metafizičkoga srca preko svih ljudi, među kojima ne rade razlike, time se širi svijest u shvaćanju da smo svi međusobno povezani i zajedno predstavljamo jedinstvo.

Otkrivanje drevnih mudrosti dovede do učenja koja treba doživjeti i živjeti, tražiti i naći. Ne samo prihvatiti i apsorbirati. Svatko sam otkriva istinu, koja se ne može opisati, nego se samo može individualno osjetiti, iako je treba doživjeti i živjeti. Za razumijevanje mudrosti treba upotrijebiti srce i intuiciju. Današnja filozofija upotrebljava logiku i razum, zbog čega je naravno jako ograničena u postizanju drevnih mudrosti. Zato je došlo do pogrešnog razumijevanja jer je interpretacija ključnih pojmova mentalna, fizička – doslovna. Mnoge mudrosti imaju simboličko značenje.

Riječ, misao, slika, tvar samo je odraz – duha. Čašćenje bogova onda razumijemo kao put poznavanja i priznavanja duhovnih vrijednosti i vrlina koje kao pojedinac živimo u svakom trenutku postojanja. A onda shvatiš da zlo ne postoji, nego je samo neoblikovana dobrota. Čistu slobodu doživiš kad iz želje prijeđeš na svjesnost da se najviše dobro već dogodilo. Naime, za bezuvjetnost je karakteristično da ne poznaje »ne«, nego – da odmah, da malo trpi, imam nešto bolje za tebe. Svaka stvar koje se kao slatkosti fizičkog odreknemo daje nam golemu duhovnu snagu.

Shvaćanje dođe kroz djela napravljena s ljubavlju. Moramo biti svjesni da smo dio prirode, a ne njezin gospodar. Usmjerena pozornost u ljubav i dobrotu učini te voljenim i dobrim, bez ljubavi nema ugodnih odnosa, a bez poštovanja nema istinske ljubavi. Kad govorimo u razgovornom jeziku da tijelo ima dušu, zapravo je obrnuto; duša kao zapis svijesti, vibracija, energija zapisa, ima tijelo. Postati vladar samog sebe da dostigneš mudrost znači neprestanu borbu sa svojim nižim dijelom, a svrha borbe nije ubiti niži dio, nego ovladati njime, harmonizirati ga. Doći do odgovora; što je čovjek kao biće?, kakva je svrha i što je njegov cilj – za tom mudrošću trebao bi težiti svaki pojedinac. Šumu čini pojedinačno drveće koje govori o kvaliteti šume, kvalitetu pojedinačnog drveta ne možete mjeriti prema dobrom prosjeku šume.

Planirati promjenu karaktera, živjeti istinu da se oslobodiš snažnih negativnih vibracija (ljutnje, mržnje itd.) jer je istina osnova za čuda i druge čovjeku nerazumljive pojave. Istina univerzuma je manifestirana sila ili pak nemanifestirana energija, stoga se svakome ostvare i najskrivenije želje i otkriju najskrivenija djela. Istina je tvoja molitva, tvoje darivanje, tvoj ritual kao dobar duhovni korak koji napraviš da nesreću pretvoriš u sreću. Istina je dobar karakter koji podržava i druge u svemiru.

Istina je odvažnost i snaga koji te pomiču dalje i vode kroz izazove u životu. Istina je snaga i razumijevanje da nisi samo čovjek u fizičkom obliku, nego cjelovito biće enormne božje energije koje posjeduje duh, dušu i snagu volje te koje je osjetljivo na svjetlost dobrog i nepobjedivo za snagu tame. Istina je snaga koja dostigne pravednost kod onih koji su neprijemčivi za božje zakone, spiritualna pravila i zakone svemira. Istina je tvoje razumijevanje da si mali svemir unutar sebe koji zrači snagu sunca, mjeseca, zvijezda i drugih svjetlećih objekata u svemiru. Istina je također da uvijek moraš platiti cijenu za svoje neznanje i glupost.

Istina znači imati znanje da su najizraženije i najsnažnije energije nevidljive i djeluju u skladu s redom u svemiru. Istina je naša svjesnost da smo kao individuum produžetak potpunosti Njega – dakle, mi smo potpuno, cjelokupno i beskrajno božje stvorenje. Istina je ponekad gorka tekućina koju je dobro popiti natašte jer nam nudi ljepši i mirniji život kasnije. Priznati istinu samome sebi i popraviti greške iz prošlosti pomoću mudrosti osnova je za veću slavu i (samo)ostvarenje najviše dobrog, odnosno tvojeg i života tvojeg roda. Istina je zaštitni mehanizam i mudrost, snaga i energija Boga koji se manifestira u riječima, životima, dušama i u duhu svega vidljivog i nevidljivog, manifestiranog i nemanifestiranog..